piątek, 23 grudnia 2011

Mięsne babeczki pod beszamelową czapeczką

Potrzeba matka wynalazku! Gdy moje 'dziecię' oznajmiło, że kumpel wpada, pierwszy pomysł to zrobić 'dzieciom' pizzę, ale niestety ser 'wyszedł' z lodówki :( Trzeba było więc coś innego stworzyć, bo 18-letnie chłopy potrafią zjeść konia z kopytami :) I tak powstały babeczki mięsne :-)





Składniki:

  • 1 rulon mrożonego ciasta krucho-drożdżowego (przepis tu - z podanych składników wychodzi ok. 5-6 rulonów)
  • 50g cebuli
  • 60g marchewki
  • 30g oliwy
  • 300g mięsa mielonego
  • 35g wina białego
  • 150g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 porcji sosu beszamelowego (przepis tu)

Z ciasta wykroić krążki, włożyć do formy do mufinek.



Cebulkę posiekać, marchewkę zetrzeć - poddusić na oliwie (5min).

Dodać mięs mielone - dusić 8 min.

Dolać wino - dusić 5 min.

Dodać pomidory i przyprawy  - dusić 18 min.

Masę mięsną przełożyć do formy.



Wykonać sos beszamelowy, zalać babeczki.



Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 30min.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Fajne, do piwka zamiast chipsów chyba będą pasowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo do piwka jak najbardziej :))))))))))))

      Usuń