środa, 7 grudnia 2011

Bułeczki maślane

Dziś wieczór maślany - proponuję bułeczki maślane, które można zrobić według przepisu poniżej, wtedy mają lekko słodki posmak (można je posypać kruszonką lub nadziać np. jagodami) lub zredukować o połowę ilość cukru i nie dodawać waniliowego, wtedy będą doskonałe na tradycyjne, 'słone' śniadanko :)






Składniki:
  • 100g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 50g drożdży
  • 250g mleka
  • 2 żółtka
  • 60-80g masła
  • 500g mąki





Zrobić zaczyn z cukru, cukru waniliowego, mleka i drożdży. Pozostawić, aż zacznie pracować.

Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.

Pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.

Uformować bułeczki (18 małych lub 10 większych), posmarować jajkiem.

Ponownie pozostawić do wyrośnięcia (ok. 15min).

Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200ºC przez 20-25min.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Kiedy ty na to wszystko kobitko czas znajdujesz!!:))) Może w weekend spróbuję bo coś mi się wydaje że rozpływają się w ustach:))) Miłego dnia Asiu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Eduś, w tym roku szkolnym prawie codziennie wracam z pracy po 22, więc nie za wiele tego czasu zostaje :) ale wpadłam w taką rutynę, że pierwsze co robię to wyrabiam ciasto na chlebuś lub bułeczki. W czasie, gdy mi wyrasta relaksuję się jedząc kolacyjkę lub popijając kawusię przy kominku, potem pieczywko do piekarnika - zanim się upiecze mam czas na karmienie blogowicy ;) i chwilkę TV :D

    Miłego dzionka Edziorku! :)
    Zrób koniecznie - chłopcom na pewno zasmakują :D

    OdpowiedzUsuń
  3. :)))) Jesteś mega zorganizowana!! :)

    OdpowiedzUsuń