Składniki:
- 450g poszatkowanej białej kapusty
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1/2 jabłka
- 1/4 łyżeczki kminku (można dać więcej jeśli ktoś lubi kminek)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- sól, pieprz
- 30g masła, 30g mąki - zasmażka
Poszatkowaną kapustę zblanszować w gorącej wodzie.
Cebulę posiekać i zarumienić na maśle. Dodać odcedzona kapustę, nieco posolić.
Dodać obrane i pokrojone jabłko, podlać wodą - zasmażać aż kapusta będzie miękka.
Przygotować zasmażkę (do roztopionego masła dodajemy mąkę, zasmażamy do czasu zarumienienia się). Wlać zasmażkę do kapusty, dodać przyprawy - zagotować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz