Choć kartacze to potrawa regionalna typowa dla północno -wschodniej Polski, dziś wystąpi w wydaniu dolnośląskim :)
Składniki:
Składniki:
- 1,4kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
farsz:
- 350g łopatki wieprzowej odtłuszczonej
- 80g cebuli
- 100g smalcu
- 2 łyżeczki majeranku
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
dodatki
- cebula
- 150g boczku
- tłuszcz
Farsz
Cebulę posiekać i podsmażyć na smalcu.
Łopatkę wieprzową zmielić wraz z przyprawami.
Dodać podsmażoną cebulkę ze smalcem (smalec spowoduje, że farsz nie będzie zbity)
Łopatkę wieprzową zmielić wraz z przyprawami.
Dodać podsmażoną cebulkę ze smalcem (smalec spowoduje, że farsz nie będzie zbity)
Kartacze:
700g ziemniaków ugotować w mundurkach. Ostudzić i obrać. Pozostałe zetrzeć na tarce - odstawić nad miską do ocieknięcia.
Masę ziemniaczaną porządnie wycisnąć przez gazę:
Z wody odsączonej z ziemniaków po kilku minutach wytrąci się skrobia - wodę ostrożnie odlać, skrobię zachować (z mączystych ziemniaków powinno być ponad pół szklanki skrobi)
Masę ziemniaczaną porządnie wycisnąć przez gazę:
[po wyciśnięciu ziemniaki powinny być suche jak wióry ;) ]
Zmielić zimne ugotowane ziemniaki, dodać starte ziemniaki oraz skrobię - dokładnie wymieszać (jeżeli mamy mało mączyste ziemniaki, można podsypać odrobiną mąki ziemniaczanej, gdyby ciasto było zbyt luźne)
Dłońmi oprószonymi mąką formować płaskie placuszki, nakładać farsz do środka i dokładnie sklejać. Nadać kartaczom podłużny kształt.
Gotować w osolonej wodzie na małym ogniu ok. 15min. od wypłynięcia
Podawać z zeszkloną cebulką i skwarkami z boczku.
Smacznego!
Ostatnio oglądałam jakiś program kulinarny i robili właśnie takie duże kartacze! Postanowiłam, że znajdę przepis. :) I zrobię, niedługo.
OdpowiedzUsuńPyszny obiad!
Sue
OdpowiedzUsuńSą naprawdę wyjątkowe w smaku! Ziemniaczana otoczka rozpływa się w ustach...mojej Rodzince baardzo smakowały :) Polecam!
u mnie na Podlasiu je się takie same kartacze :)
Usuń