Pod warunkiem, że mamy zamrożone owoce i śmietanę...
Wiem, wiem...to rozpusta jeść lody o tej porze, ale co tam! Raz się żyje :P
Składniki:
- 200g mrożonych malin
- 100g śmietany 30% (zamrożonej w kostkach - np. w pojemniku na lód lub w woreczkach)
- 40g cukru pudru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
Krótko zmiksować maliny na proszek wraz z cukrem waniliowym.
Dodać zmrożoną śmietanę w kostkach i cukier waniliowy - krótko ucierać (np. w malakserze).
Dodać zmrożoną śmietanę w kostkach i cukier waniliowy - krótko ucierać (np. w malakserze).
Podawać niezwłocznie po przygotowaniu, bądź włożyć na 20-25 min. do zamrażarki, jeśli lubicie o nieco sztywniejszej konsystencji :)
Smacznego!
dlaczego zamrożona śmietana ??
OdpowiedzUsuńPo to, by lodów nie mrozić po ich przygotowaniu - po utarciu są gotowe do spożycia (poza tym są aksamitne i puszyste) Lody zrobione w ten sposób nie mają posmaku zamrożonej wody, która lubi się wytrącać.
Usuń