Składniki:
klopsiki
40g czerstwej bułki
100g cebuli
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka pieprzu
400g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
sos:
500g bulionu mięsnego
200g śmietany 12%
1 łyżeczka soku z cytryny
50g mąki
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
60g kaparów (odsączonych)
klopsiki
Zmielić bułkę, posiekać cebulę, dodać pozostałe składniki - dokładnie wymieszać na gładką masę.
Wilgotnymi dłońmi uformować klopsiki o średnicy ok.3-4 cm.
Gotować na parze ok.30min.- do wody dodać kostkę mięsną; to co skapnie podczas gotowania klopsików wykorzystać jako bazę do sosu (wywar).
sos
Do wywaru mięsnego dodać pozostałe składniki (oprócz kaparów), dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
Gotować ok. 5min.ciągle mieszając.
Podać kapary, wymieszać. Polać klopsiki
Podawać z ziemniakami, pure ziemniaczanym (przepis tu: http://magnolia0joaska.blogspot.com/2011/12/puree-ziemniaczane.html) i buraczkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz