Składniki:
- 100g pszenicy
- 1/2 łyżeczki kminku
- 40g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250g wody
- 400g mąki
- 20g oliwy
- 1 łyżeczka soli
Zmielić pszenicę i kminek - odstawić.
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i wody.
Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.
Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 - 30min (aż podwoi objętość). [Jeśli nie macie czasu można od razu uformować bułeczki i wstawić do wyrośnięcia do piekarnika nagrzanego do 50C]
Podzielić ciasto na 10 części. Z każdej zrobić cienki (ok. 1,5cm) wałeczek. Zwijać ślimaczki z dwóch stron formując kształt ósemki. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać makiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz