poniedziałek, 26 grudnia 2011

Ślimaczki

Te bułeczki w kształcie ślimaczków będą ozdobą nie tylko świątecznego śniadanka :)


Składniki:

  • 100g pszenicy
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 40g drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250g wody
  • 400g mąki
  • 20g oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Zmielić pszenicę i kminek - odstawić.

Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i wody.

Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.


Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 - 30min (aż podwoi objętość). [Jeśli nie macie czasu można od razu uformować bułeczki i wstawić do wyrośnięcia do piekarnika nagrzanego do 50C]


Podzielić ciasto na  10 części. Z każdej zrobić cienki (ok. 1,5cm) wałeczek. Zwijać ślimaczki z dwóch stron formując kształt ósemki. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać makiem. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz