poniedziałek, 19 grudnia 2011

Żeberka z pieczonymi ziemniaczkami i bakłażanem





Składniki:
żeberka: 
  • 750g żeberek
  • 2 szalotki
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • oliwa
  • 10g mąki
ziemniaki i bakłażan:

  • 600g ziemniaków
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka koperku (może być suszony)
  • sól, pieprz
  • oliwa

Zrobić marynatę z oliwy, pieprzu, rozgniecionego czosnku i miodu. Nasmarować żeberka, włożyć na min. 1h do lodówki.



Cebulę pokroić w krążki, zarumienić na oliwie. Dodać żeberka, podsmażyć z każdej strony.

Podlać odrobiną wody, dusić (ja przekładam do szybkowaru i gotuję 10min. od 'puszczenia pary').

Zaprawić sos odrobiną mąki, doprawić, dokładnie wymieszać i zagotować. 


Bakłażana pokroić w kostkę, wymieszać z 3/4 łyżeczki soli, przełożyć na sito do odcieknięcia.

Ziemniaki pokroić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wymieszać oliwę, sól, pieprz i koper. Posmarować ziemniaki. 




Bakłażana skropić oliwą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.





Zapiekać w temp. 190C (termoobieg) przez 45 min.





Wymieszać pieczone ziemniaczki i bakłażana, polać sosem z żeberek, na wierzchu ułożyć żeberka. Zapiekać ok. 10 min.


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz