Składniki:
żeberka:
- 750g żeberek
- 2 szalotki
- 2 cebule
- 1 łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- oliwa
- 10g mąki
ziemniaki i bakłażan:
- 600g ziemniaków
- 1 bakłażan
- 1 łyżka koperku (może być suszony)
- sól, pieprz
- oliwa
Zrobić marynatę z oliwy, pieprzu, rozgniecionego czosnku i miodu. Nasmarować żeberka, włożyć na min. 1h do lodówki.
Cebulę pokroić w krążki, zarumienić na oliwie. Dodać żeberka, podsmażyć z każdej strony.
Podlać odrobiną wody, dusić (ja przekładam do szybkowaru i gotuję 10min. od 'puszczenia pary').
Zaprawić sos odrobiną mąki, doprawić, dokładnie wymieszać i zagotować.
Bakłażana pokroić w kostkę, wymieszać z 3/4 łyżeczki soli, przełożyć na sito do odcieknięcia.
Ziemniaki pokroić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wymieszać oliwę, sól, pieprz i koper. Posmarować ziemniaki.
Bakłażana skropić oliwą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Bakłażana skropić oliwą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Wymieszać pieczone ziemniaczki i bakłażana, polać sosem z żeberek, na wierzchu ułożyć żeberka. Zapiekać ok. 10 min.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz