piątek, 31 października 2014

Torcik jogurtowy z mango

Delikatny i aksamitny torcik jogurtowy z mango poleca się na weekend :)

Składniki:
spód:

  • 180g ciastek zbożowych (lub 125g ciastek zbożowych i 5 twixów - spód będzie bardziej chrupiący)
  • 50g masła
mus z mango:
  • 3 pełne łyżeczki żelatyny
  • miąższ z 1 dojrzałego, aromatycznego mango (350g miąższu) - jeśli mango nie będzie dojrzałe i aromatyczne, jego smak zleje się z masą jogurtową
  • sok z 1/2 cytryny
  • 15g cukru
masa jogurtowa:
  • 3 pełne łyżeczki cukru
  • 50g mleka
  • 500g jogurtu
  • 3/4 łyżki olejku waniliowego
  • 50g cukru
  • 180g śmietany 30%

Spód:

Ciastka zmielić i wymieszać z roztopionym masłem. 

[jeśli robimy z ciastek i twixów, ciastka zmielić, twixy lekko zmrozić w zamrażarce i zetrzeć na tarce; następnie wymieszać z roztopionym masłem]


Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować na nim przygotowaną masę.


Podpiec w piekarniku nagrzanym do 170C przez 15 min.


Mus mango:


Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody.


Miąższ zmiksować, dodać sok z cytryny, cukier oraz napęczniałą żelatynę - podgrzać mieszając do czasu jej rozpuszczenia [NIE gotować!]

Masa jogurtowa:

Żelatynę namoczyć w mleku, następnie podgrzać (mieszając) do czasu rozpuszczenia [NIE gotować!] Wystudzić.

Jogurt wymieszać z olejkiem i cukrem, następnie dodać ostudzoną żelatynę  - wymieszać.

Śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać do jogurtu - delikatnie wymieszać.

Na podpieczony spód wlać chochelką część masy jogurtowej, następnie mus mango (lać zataczając koła), następnie kolejną część masy jogurtowej. 

Kontynuować do czasu wykończenia składników, następnie delikatnie wymieszać patyczkiem do szaszłyków, by utworzyć esy floresy.

Wstawić do lodówki do czasu stężenia.

Smacznego!

6 komentarzy: