wtorek, 14 października 2014

Puszyste babeczki i jeżynami

Pyszne, rozpływające się w ustach babeczki z konfiturą z jeżyn


Składniki:
  • 250g jogurtu greckiego
  • 150g śmietanki 30%
  • 80g mleka
  • 90g cukru
  • 5 żółtek
  • słoiczek konfitur z jeżyn
  • ciasto francuskie [przepis znajdziesz tu]




Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2mm, wyciąć z niego prostokąty lub krążki (o szer/ śr. ok. 10cm.)


Włożyć po 1 prostokącie / krążku do foremek (12 dużych foremek do mufinek), do każdego dodać pełną łyżeczkę konfitur.


Wymieszać jogurt, śmietankę, mleko,  cukier i żółtka.

Gotować ciągle mieszając przez 18min.

Nagrzać piekarnik do 200C.

Wlać masę do foremek, wypełniając po brzegi. 

Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 20min. aż krem się zetnie, a babeczki zarumienią z wierzchu [grzanie dół] + 5 min. [grzanie: góra - dół]


Smacznego!


6 komentarzy: