Zapiekana kapusta włoska z warzywami i salami zrobiła dziś w domu furorę :)
Składniki:
- 2 średnie cebule
- 1 łyżeczka miodu
- olej
- pół główki kapusty włoskiej
- 2 marchewki
- 1 puszka pomidorów w zalewie pomidorowej (krojone, bez skóry)
- 100g salami
- 100g naturalnego serka topionego
- 1 łyżeczka Vegety
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki octu balsamico
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 100g ciepłej wody
- 150g śmietanki 30%
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju dodając 1 łyżeczkę miodu.
Kapustę posiekać, marchewkę obrać i pokroić na cieniutkie plasterki (np. za pomocą obieraczki).
Salami pokroić w cienkie plasterki.
Pokrojone wymieszać warzywa z salami i pomidorami z puszki. Włożyć do naczynia żaroodpornego.
W wodzie rozpuścić bulion, dodać przyprawy - wymieszać z warzywami i dodać do warzyw - wymieszać (sos powinien przykrywać warzywa, by nie wysychały w czasie zapiekania)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C - zapiekać przez 35 min.
Dodać śmietankę, wymieszać, przykryć folią aluminiową i zapiekać kolejne 40 min.
Po tym czasie warzywa powinny być dość miękkie, ale nie rozgotowane - dzięki temu czuć wszystkie warzywka. Jeśli lubicie bardziej miękkie warzywa, warto przed zapiekaniem zblanszować kapustę przez 10 min. lub wydłużyć czas zapiekania.
Podawać na gorąco.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz