środa, 1 października 2014

Zapiekana kapusta włoska

Zapiekana kapusta włoska z warzywami i salami zrobiła dziś w domu furorę :)

Składniki:
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka miodu
  • olej
  • pół główki kapusty włoskiej
  • 2 marchewki
  • 1 puszka pomidorów w zalewie pomidorowej (krojone, bez skóry)
  • 100g salami
  • 100g naturalnego serka topionego
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki octu balsamico
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 100g ciepłej wody
  • 150g śmietanki 30%


Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju dodając 1 łyżeczkę miodu.

Kapustę posiekać, marchewkę obrać i pokroić na cieniutkie plasterki (np. za pomocą obieraczki).

Salami pokroić w cienkie plasterki.

Pokrojone wymieszać warzywa z salami i pomidorami z puszki. Włożyć do naczynia żaroodpornego.

W wodzie rozpuścić bulion, dodać przyprawy - wymieszać z warzywami i dodać do warzyw - wymieszać (sos powinien przykrywać warzywa, by nie wysychały w czasie zapiekania)

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C - zapiekać przez 35 min.

Dodać śmietankę, wymieszać, przykryć folią aluminiową i zapiekać kolejne 40 min.

Po tym czasie warzywa powinny być dość miękkie, ale nie rozgotowane - dzięki temu czuć wszystkie warzywka. Jeśli lubicie bardziej miękkie warzywa, warto przed zapiekaniem zblanszować kapustę przez 10 min. lub wydłużyć czas zapiekania.

Podawać na gorąco.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz