niedziela, 5 października 2014

Lumaconi z łososiem

Wielkie muszle makaronowe lumaconi z sosem łososiowym - mniam!

Składniki:
  • makaron lumaconi
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • olej
  • 1 duża marchewka
  • 100g łososia wędzonego
  • 100g serka topionego naturalnego
  • 200g śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 - 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • sól
  • natka pietruszki



Makaron ugotować al dente  w osolonym wrzątku.

Cebulkę drobno posiekać - zeszklić na oleju dodając cukier.

Marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie słupki - dodać do cebuli, podsmażyć. Następnie podlać odrobiną wody - dusić do uzyskania pożądanej miękkości i odparowania wody (ok. 6-7 min., nie powinna być rozgotowana).

Dodać pokrojonego łososia oraz serek zmieszany ze śmietanką i przyprawami - zagotować i wymieszać z makaronem.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz