Wielkie muszle makaronowe lumaconi z sosem łososiowym - mniam!
Składniki:
- makaron lumaconi
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki cukru
- olej
- 1 duża marchewka
- 100g łososia wędzonego
- 100g serka topionego naturalnego
- 200g śmietanki 30%
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 - 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- sól
- natka pietruszki
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.
Cebulkę drobno posiekać - zeszklić na oleju dodając cukier.
Marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie słupki - dodać do cebuli, podsmażyć. Następnie podlać odrobiną wody - dusić do uzyskania pożądanej miękkości i odparowania wody (ok. 6-7 min., nie powinna być rozgotowana).
Dodać pokrojonego łososia oraz serek zmieszany ze śmietanką i przyprawami - zagotować i wymieszać z makaronem.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz