sobota, 25 października 2014

Piekielnie czekoladowe babeczki

Do dzisiejszej popołudniowej kawki piekielnie czekoladowe ciasteczka z nadzieniem z masła orzechowego



Składniki:
kruche ciasto:
  • 70g mąki
  • szczypta soli
  • 5g cukru
  • 60g zimnego masła
  • 25g lodowatej wody
krem:
  • 100g śmietanki 30%
  • 150g mleka
  • 25g kakao
  • 25g maki
  • 3 żółtka
  • 80g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
+ masło orzechowe [prawdziwe masło orzechowe z orzeszków ziemnych o słonym posmaku]

Ciasto:

Wymieszać mąkę, sól i cukier. Dodać pokrojone na nieduże kawałki masło i szybko wyrobić
 [aby kruche ciasto pozostało kruche, nie powinno być długo wyrabiane i mieć kontaktu z ciepłymi rękoma, dlatego najlepiej wyrabiać je w malakserze - ok. 10s]

Dodać zimną wodę - szybko wyrobić w malakserze
[składniki powinny się połączyć, ale masło nie powinno być całkiem roztarte]

Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 30min.

Po upływie w/w czasu wyciągnąć z zamrażarki i chwilkę poczekać, by ciasto doszło do temperatury pokojowej i nie było twarde, jak kamień.

Rozwałkować zaczynając od środka w kierunku na zewnątrz 
(jeżeli wałek będzie się kleił do ciasta, posmarować go mąką)

Wyłożyć ciastem przygotowane foremki do babeczek (tartaletek), przykryć papierem i obciążyć fasolą, grochem lub kulkami do pieczenia.

Piec przez 10 min. w piekarniku nagrzanym do 190C, następnie usunąć kulki.

Nałożyć  1/2 lub 3/4 łyżeczki masła orzechowego na każdą babeczkę.

Krem:


Wymieszać śmietankę, mleko, kakao i żółtka - gotować ok. 7 min. stale mieszając.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - dodać do kremu - wymieszać i chwilkę razem podgotować.

Zalać kremem babeczki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 15 min. grzanie góra-dół, następnie przez 20 min. grzanie dół.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz