Do dzisiejszej popołudniowej kawki piekielnie czekoladowe ciasteczka z nadzieniem z masła orzechowego
Składniki:kruche ciasto:
- 70g mąki
- szczypta soli
- 5g cukru
- 60g zimnego masła
- 25g lodowatej wody
krem:
- 100g śmietanki 30%
- 150g mleka
- 25g kakao
- 25g maki
- 3 żółtka
- 80g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
+ masło orzechowe [prawdziwe masło orzechowe z orzeszków ziemnych o słonym posmaku]
Ciasto:
Wymieszać mąkę, sól i cukier. Dodać pokrojone na nieduże kawałki masło i szybko wyrobić
[aby kruche ciasto pozostało kruche, nie powinno być długo wyrabiane i mieć kontaktu z ciepłymi rękoma, dlatego najlepiej wyrabiać je w malakserze - ok. 10s]
Dodać zimną wodę - szybko wyrobić w malakserze
[składniki powinny się połączyć, ale masło nie powinno być całkiem roztarte]
Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 30min.
Po upływie w/w czasu wyciągnąć z zamrażarki i chwilkę poczekać, by ciasto doszło do temperatury pokojowej i nie było twarde, jak kamień.
Rozwałkować zaczynając od środka w kierunku na zewnątrz
(jeżeli wałek będzie się kleił do ciasta, posmarować go mąką)
Wyłożyć ciastem przygotowane foremki do babeczek (tartaletek), przykryć papierem i obciążyć fasolą, grochem lub kulkami do pieczenia.
Piec przez 10 min. w piekarniku nagrzanym do 190C, następnie usunąć kulki.
Nałożyć 1/2 lub 3/4 łyżeczki masła orzechowego na każdą babeczkę.
Nałożyć 1/2 lub 3/4 łyżeczki masła orzechowego na każdą babeczkę.
Krem:
Wymieszać śmietankę, mleko, kakao i żółtka - gotować ok. 7 min. stale mieszając.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - dodać do kremu - wymieszać i chwilkę razem podgotować.
Zalać kremem babeczki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 15 min. grzanie góra-dół, następnie przez 20 min. grzanie dół.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz