Na dzisiejszym obiadku zagościła pyszna fasolka z kiełbasą w wykonaniu mojego M.
- 250g fasoli piękny jaś
- 2 duże marchewki
- 2 pietruszki
- 200g selera
- 2 średnie cebule
- 1/2 pora
- 400g kiełbasy
- 140g domowego przecieru pomidorowego
- 2 kostki bulionu wołowego
- 1 duży liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- woda
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka octu balsamico
- 3 łyżki ketchupu (u mnie McDonald's)
- pieprz
Fasolę namoczyć co najmniej przez kilka godzin. Po namoczeniu przełożyć do garnka.
Warzywa i kiełbasę pokroić w talarki - dodać do fasoli wraz z kostkami, liściem laurowym i zielem angielskim.
Zalać wodą, dodać przecier - gotować w garnku ciśnieniowym przez 15 min. od puszczenia pary.
[jeśli nie mamy szybkowaru należy gotować do czasu, gdy fasolka będzie miękka]
Następnie zaprawić mąką ziemniaczaną, cukrem trzcinowym, octem balsamico i ketchupem oraz doprawić pieprzem.
Smacznego!
Zalać wodą, dodać przecier - gotować w garnku ciśnieniowym przez 15 min. od puszczenia pary.
[jeśli nie mamy szybkowaru należy gotować do czasu, gdy fasolka będzie miękka]
Następnie zaprawić mąką ziemniaczaną, cukrem trzcinowym, octem balsamico i ketchupem oraz doprawić pieprzem.
Smacznego!
Luuubię bardzo :)
OdpowiedzUsuńWitaj w klubie miłośników fasolki :)
Usuń