sobota, 25 października 2014

Fasolka z kiełbasą

Na dzisiejszym obiadku zagościła pyszna fasolka z kiełbasą w wykonaniu mojego M.

 Składniki:


  • 250g fasoli piękny jaś
  • 2 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 200g selera
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 pora
  • 400g kiełbasy
  • 140g domowego przecieru pomidorowego
  • 2 kostki bulionu wołowego
  • 1 duży liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • woda
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu balsamico
  • 3 łyżki ketchupu (u mnie McDonald's) 
  • pieprz





Fasolę namoczyć co najmniej przez kilka godzin. Po namoczeniu przełożyć do garnka.



Warzywa i kiełbasę pokroić w talarki - dodać do fasoli wraz z kostkami, liściem laurowym i zielem angielskim.

Zalać wodą, dodać przecier - gotować w garnku ciśnieniowym przez 15 min. od puszczenia pary.
[jeśli nie mamy szybkowaru należy gotować do czasu, gdy fasolka będzie miękka]

Następnie zaprawić mąką ziemniaczaną, cukrem trzcinowym, octem balsamico i ketchupem oraz doprawić pieprzem.

Smacznego!

2 komentarze: