czwartek, 16 października 2014

Sos pomidorowo - bazyliowy

Pyszny sos pomidorowo - bazyliowy doskonale pasuje np. do głąbków

Składniki:

  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa do smażenia
  • 1 ząbek czosnku
  • puszka pomidorów (krojonych, bez skóry)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • szczypta soli
  • 5g mąki
  • świeże listki bazylii



Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na oliwie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.

Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pomidory, przyprawy i mąkę - dokładnie wymieszać.

Dodać cebulkę - gotować ok. 10 min.

Przed podaniem posypać świeżo posiekaną bazylią.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz