Składniki:
- 250g malin
- 50- 60g cukru
- 500g mleka 3,2%
- 100g jogurtu z żywymi kulturami bakterii (robiąc jogurt po raz pierwszy musimy użyć kupionego jogurtu, później odlewamy zaczyn ze swojego)
- 1 łyżka mleka w proszku
Maliny zmiksować z cukrem - zagotować i odstawić do przestudzenia.
Wymieszać mleko z mlekiem w proszku, podgrzać do temperatury 50C.
Dodać jogurt, ponownie podgrzać (ok. 1min. 37C).
Przelać do dzbanka lub słoików, owinąć kocem, pozostawić w ciepłym miejscu na kilka godzin.
Wymieszać, przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Takiego to jeszcze nie robiłam. Domowy musi smakować bosko! :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
Usuńpo prostu pyszny!
OdpowiedzUsuń