czwartek, 9 października 2014

Kluseczki z sosem bekonowo - gruszkowym

Puszyste kluseczki z sosie z wędzonym boczkiem i gruszką

Składniki:
kluseczki:

  • 230g mleka
  • 60g masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 120g kaszy manny
  • 1 duże jajko
  • ok. 2 łyżki mąki

sos:
  • mała cebula
  • oliwa do smażenia
  • 200g boczku surowego wędzonego
  • 200g śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka  mąki
  • 1 gruszka (obrana, bez gniazd nasiennych)



Kluseczki:

    Roztopić masło w mleku, dodać sól, gałkę. Gotować do czasu roztopienia masła (ok. 3 min.)

    Dodać kaszę ,dokładnie wymieszać i gotować ok. 5 min. do czasu napęcznienia kaszy. Wystudzić.

    Do zimnej masy wbić jajko, dokładnie wymieszać, dodać mąkę – łyżkę lub dwie, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Formować małe kuleczki.

    Gotować we wrzątku z dodatkiem soli do czasu wypłynięcia na powierzchnię.


Sos:

Cebulkę drobno posiekać, zarumienić na oliwie do smażenia.

Dodać pokrojony w kosteczkę boczek – zarumienić.

Dodać śmietankę wymieszaną z mąką i pieprzem oraz pokrojoną w kostkę gruszkę zagotować.

Podawać na gorąco z kluseczkami.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz