Puszyste kluseczki z sosie z wędzonym boczkiem i gruszką
Składniki:
kluseczki:
- 230g mleka
- 60g masła
- 3/4 łyżeczki soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 120g kaszy manny
- 1 duże jajko
- ok. 2 łyżki mąki
sos:
- mała cebula
- oliwa do smażenia
- 200g boczku surowego wędzonego
- 200g śmietanki 30%
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka mąki
- 1 gruszka (obrana, bez gniazd nasiennych)
Kluseczki:
Roztopić
masło w mleku, dodać sól, gałkę. Gotować do czasu roztopienia
masła (ok. 3 min.)
Dodać
kaszę ,dokładnie wymieszać i gotować ok. 5 min. do czasu
napęcznienia kaszy. Wystudzić.
Do
zimnej masy wbić jajko, dokładnie wymieszać, dodać mąkę –
łyżkę lub dwie, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Formować
małe kuleczki.
Gotować
we wrzątku z dodatkiem soli do czasu wypłynięcia na powierzchnię.
Sos:
Cebulkę
drobno posiekać, zarumienić na oliwie do smażenia.
Dodać
pokrojony w kosteczkę boczek – zarumienić.
Dodać
śmietankę wymieszaną z mąką i pieprzem oraz pokrojoną w kostkę gruszkę
zagotować.
Podawać
na gorąco z kluseczkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz