środa, 22 października 2014

Brukselkowe love

Smaczna i soczysta zapiekanka z brukselki i kapusty włoskiej z serem kozim

Składniki: [4 sztuki]
  • 300g brukselki
  • 300g kapusty włoskiej
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 marchewka
  • 100g boczku surowego wędzonego
  • 100g sera koziego
sos beszamelowy:
  • 30g masła
  • 30g mąki 
  • 1 (niepełna) łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pierzu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • szczypta gałki muszkatołowej



Brukselkę zblanszować w osolonym (1 łyżeczka soli) wrzątku przez 6 min. Odsączyć i pokroić na ćwiartki.

Cebulę pokroić w kosteczkę i zarumienić z łyżeczką cukru. Dodać poszatkowaną kapustę - podsmażyć przez 2 -3 min.

Marchewkę pokroić w cieniutkie słupki, boczek w małą kosteczkę - podsmażyć.

W naczyniach żaroodpornych ułożyć warstwę kapusty z cebulą, brukselki, marchewki z boczkiem.

Sos:

Masło roztopić, dodać mąkę - dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać mleko i przyprawy. 

Gotować mieszając aż zgęstnieje (ok.7 min.)


Zalać zapiekanki sosem, posypać startym kozim serem.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190C przez 40 min.

Smacznego!

2 komentarze: