Smaczna i soczysta zapiekanka z brukselki i kapusty włoskiej z serem kozim
Składniki: [4 sztuki]
- 300g brukselki
- 300g kapusty włoskiej
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 1 marchewka
- 100g boczku surowego wędzonego
- 100g sera koziego
sos beszamelowy:
- 30g masła
- 30g mąki
- 1 (niepełna) łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pierzu
- 1/2 łyżeczki chilli
- szczypta gałki muszkatołowej
Brukselkę zblanszować w osolonym (1 łyżeczka soli) wrzątku przez 6 min. Odsączyć i pokroić na ćwiartki.
Cebulę pokroić w kosteczkę i zarumienić z łyżeczką cukru. Dodać poszatkowaną kapustę - podsmażyć przez 2 -3 min.
Marchewkę pokroić w cieniutkie słupki, boczek w małą kosteczkę - podsmażyć.
W naczyniach żaroodpornych ułożyć warstwę kapusty z cebulą, brukselki, marchewki z boczkiem.
Sos:
Masło roztopić, dodać mąkę - dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać mleko i przyprawy.
Gotować mieszając aż zgęstnieje (ok.7 min.)
Zalać zapiekanki sosem, posypać startym kozim serem.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190C przez 40 min.
Smacznego!
To MUSI być smaczne !:)
OdpowiedzUsuńM. powiedział, że majstersztyk :)
Usuń