sobota, 11 października 2014

Bigos staropolski

Przepyszny bigos, który z pewnością pokochacie! Ma tylko jedną wadę...



jest tak pyszny, że pod koniec gotowania niewiele zostaje w garnku :)))) 
Jeśli jesteście w stanie znieść tą niedogodność, gorąco polecam :))

Połączenie różnych gatunków mięsa, powideł śliwkowych i dłuuuugie proces gotowania czyni z niego wyrafinowaną potrawę. Sekretem jego smaku jest naprzemienne gotowanie i studzenie - idealnie, jeśli możemy zacząć przygotowywać bigos tydzień przed okazją, na którą go robimy, gotując codziennie przez godzinę. Jeśli zaczynam przygotowywać bigos dzień lub dwa wcześniej, po prostu gotuję go przez godzinkę, następnie wystawiam na zimno i gdy wystygnie znów gotuję. Gotując w szybkowarze można skrócić czas gotowania do 5-10min od czasu 'puszczenia pary', proces studzenia i gotowania musi przebiegać tak samo jak w metodzie 'garnkowej' :)

Składniki:
  • 1000g kapusty kiszonej
  • 300g kapusty białej
  • 300g wieprzowiny
  • 300g wołowiny
  • 300g boczku wędzonego surowego
  • 300g kiełbasy
  • 20g grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 kopiata łyżka powideł śliwkowych
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna obgotować w garnku, wymienić wodę i gotować z liściem laurowym i zielem  angielskim.

Białą kapustę poszatkować i osobno ugotować.

Gdy kapusta kiszona będzie miękka, połączyć z białą kapustą.

Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać. Gotować z całą cebulą (później cebulę wyrzucamy). Grzyby pokroić w paseczki, dodać wraz z wodą, w której się gotowały do kapusty.

Drugą cebule posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem cukru.

Dodać mięso, kiełbasę i boczek pokrojone w kosteczkę. Podsmażyć.


Włożyć mięso do kapusty,  dodać powidła, przecier, sól i pieprz - rozpocząć proces gotowania :)

Po ugotowaniu ewentualnie doprawić do smaku.


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Ja wzbogacam smak bigosu dodając pieczone mięsa, bo jak się poświęcać, to już na całego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie chodzi mi bigos po głowie od pewnego czasu :) Porywam przepis!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można go zamrozić na 2 tyg przed świętami? Obawiam się ze względu na powidła...

    OdpowiedzUsuń