Mimo, że nie są łatwe do zrobienia, pyszna, rozpływająca się otoczka skrywając aromatyczny, mięsny farsz warta jest poświęcenia chwili czasu, by zrobić tą potrawę :)
Składniki: [15 dużych sztuk]
- 1,4kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- sól
farsz:
- 350g szynki wieprzowej odtłuszczonej
- 100g cebuli
- 100g smalcu
- 2 łyżeczki majeranku
- 3/4 łyżeczki soli
- 1.5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
dodatki
- cebula
- 150g boczku
- tłuszcz
Farsz
Cebulę posiekać i podsmażyć na smalcu.
Szynkę wieprzową zmielić wraz z przyprawami.
Dodać podsmażoną cebulkę ze smalcem (smalec spowoduje, że farsz nie będzie zbity)
Szynkę wieprzową zmielić wraz z przyprawami.
Dodać podsmażoną cebulkę ze smalcem (smalec spowoduje, że farsz nie będzie zbity)
Kartacze:
700g ziemniaków ugotować w mundurkach. Ostudzić i obrać. Pozostałe zetrzeć na tarce - odstawić nad miską do ocieknięcia, posypując przez gęste sitko mąką ziemniaczaną, by masa nie szczerniała:
Masę ziemniaczaną porządnie wycisnąć przez gazę lub ściereczkę kuchenną:
Z wody odsączonej z ziemniaków po kilku minutach wytrąci się skrobia - wodę ostrożnie odlać, skrobię zachować (z mączystych ziemniaków powinno być ponad pół szklanki skrobi)
Masę ziemniaczaną porządnie wycisnąć przez gazę lub ściereczkę kuchenną:
[po wyciśnięciu ziemniaki powinny być suche jak wióry ;) ]
Zmielić zimne ugotowane ziemniaki, dodać starte ziemniaki, skrobię oraz sól (ok. 1 łyżeczki)- dokładnie wymieszać (jeżeli mamy mało mączyste ziemniaki, można podsypać odrobiną mąki ziemniaczanej, gdyby ciasto było zbyt luźne)
Dłońmi oprószonymi mąką formować płaskie placuszki, nakładać farsz do środka i dokładnie sklejać. Nadać kartaczom podłużny kształt.
Gotować w osolonej wodzie na małym ogniu ok. 10min. od wypłynięcia
Podawać z zeszkloną cebulką i skwarkami z boczku.
Smacznego!
Mniam mniam mniam mniam mniam!!
OdpowiedzUsuńWiesz, ze chyba nigdy tego nie jadlam? Musze w koncu nadrobic!
KONIECZNIE! Ich smak na pewno Cię zadowoli :)
UsuńJoasiu dzisiaj kartacze robię na obiad 😊
OdpowiedzUsuńGabi, mam nadzieję, że będą Ci smakowały :)
Usuń