poniedziałek, 20 października 2014

Kartacze

Mimo, że nie są łatwe do zrobienia, pyszna, rozpływająca się otoczka skrywając aromatyczny, mięsny farsz warta jest poświęcenia chwili czasu, by zrobić tą potrawę :)


Składniki: [15 dużych sztuk]
  • 1,4kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól
farsz:
  • 350g szynki wieprzowej odtłuszczonej
  • 100g cebuli
  • 100g smalcu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1.5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    dodatki
    • cebula
    • 150g boczku
    • tłuszcz

    Farsz

     Cebulę posiekać i podsmażyć na smalcu.

    Szynkę wieprzową zmielić wraz z przyprawami. 



    Dodać podsmażoną cebulkę ze smalcem (smalec spowoduje, że farsz nie będzie zbity)

    Kartacze:

    700g ziemniaków ugotować w mundurkach. Ostudzić i obrać. Pozostałe zetrzeć na tarce - odstawić nad miską do ocieknięcia, posypując przez gęste sitko mąką ziemniaczaną, by masa nie szczerniała:



    Masę ziemniaczaną porządnie wycisnąć przez gazę lub ściereczkę kuchenną:




    [po wyciśnięciu ziemniaki powinny być suche jak wióry ;) ]

    Z wody odsączonej z ziemniaków po kilku minutach wytrąci się skrobia - wodę ostrożnie odlać, skrobię zachować (z mączystych ziemniaków powinno być ponad pół szklanki skrobi)

    Zmielić zimne ugotowane ziemniaki, dodać starte ziemniaki, skrobię oraz sól (ok. 1 łyżeczki)- dokładnie wymieszać (jeżeli mamy mało mączyste ziemniaki, można podsypać odrobiną mąki ziemniaczanej, gdyby ciasto było zbyt luźne)

    Dłońmi oprószonymi mąką formować płaskie placuszki, nakładać farsz do środka i dokładnie sklejać. Nadać kartaczom podłużny kształt.

    Gotować w osolonej wodzie na małym ogniu ok. 10min. od wypłynięcia

    Podawać z zeszkloną cebulką i skwarkami z boczku.

    Smacznego!

    4 komentarze:

    1. Mniam mniam mniam mniam mniam!!
      Wiesz, ze chyba nigdy tego nie jadlam? Musze w koncu nadrobic!

      OdpowiedzUsuń
    2. Joasiu dzisiaj kartacze robię na obiad 😊

      OdpowiedzUsuń