wtorek, 14 października 2014

Zapiekany bakłażan

Pochmurną, deszczową pogodę niech rozweseli kolorowy obiad

Składniki: [4 sztuki]
  • 2 nieduże bakłażany
  • sól
  • 1 pomidor
  • 120g szynki z pieprzem
  • 250g mozzarelli 
  • puszka pomidorów (krojonych, bez skóry) - 400g
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • świeża bazylia


Wybór bakłażanów:
Najlepsze są okazy niewielkie, twarde, z błyszczącą, niepomarszczoną skórką.



Pokroić bakłażana w plastry [ok. 1 cm], natrzeć solą i odstawić na kilka minut, następnie spłukać zimną wodą i wytrzeć ręcznikiem papierowym.

Szynkę, pomidora i mozzarellę pokroić w plasterki - przełożyć nimi plastry bakłażana. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Czosnek, cebulę i pomidory z puszki zmiksować wraz z przyprawami – polać bakłażany sosem.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C przez 45 min.

Podawać na gorąco.


Smacznego!

2 komentarze: