Pochmurną, deszczową pogodę niech rozweseli kolorowy obiad
Składniki: [4 sztuki]
- 2 nieduże bakłażany
- sól
- 1 pomidor
- 120g szynki z pieprzem
- 250g mozzarelli
- puszka pomidorów (krojonych, bez skóry) - 400g
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki tymianku
- świeża bazylia
Wybór bakłażanów:
Najlepsze są
okazy niewielkie, twarde, z błyszczącą, niepomarszczoną skórką.
Pokroić
bakłażana w plastry [ok. 1 cm], natrzeć solą i odstawić na kilka
minut, następnie spłukać zimną wodą i wytrzeć ręcznikiem
papierowym.
Szynkę,
pomidora i mozzarellę pokroić w plasterki - przełożyć nimi
plastry bakłażana. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Czosnek, cebulę
i pomidory z puszki zmiksować wraz z przyprawami – polać
bakłażany sosem.
Zapiekać w
piekarniku nagrzanym do 200C przez 45 min.
Podawać na
gorąco.
Smacznego!
uwielbiam bakłażana! czekam na przepis ;)
OdpowiedzUsuńMówisz i masz - przepis już na blogu :)
Usuń