wtorek, 21 października 2014

Zapiekanka kapuściano - dyniowa z kaszą jaglaną

Smakowita i soczysta zapiekanka z kapusty, dyni, kaszy jaglanej i mięsa wołowego

Składniki:
  • 1 cebula
  • 10g tłuszczu do smażenia
  • 250g kapusty włoskiej
  • 100g kaszy jaglanej
  • 250g wołowego mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs Knorr
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 200g dyni
sos:
  • 30g masła
  • 30g mąki
  • 100g dyni
  • 400g mleka
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3/4 - 1 łyżeczka soli
  • szczypta gałki muszkatołowej


Cebulę drobno posiekać i zarumienić na rozgrzanym tłuszczu. 

Kapustę drobno poszatkować - dodać do cebulki i chwilę zasmażyć (2 - 3 min.).

Połowę kapusty z cebulą ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Kaszę podgotować w osolonym wrzątku [1/3 czasu podanego na opakowaniu; u mnie 5 min.]

Mięso mielone wymieszać z przyprawami i kaszą jaglaną - ułożyć na kapuście w naczyniu żaroodpornym. Przykryć pozostałą kapustą z cebulką.

Na wierzchu ułożyć plasterki dyni.

Sos:

Masło roztopić, dodać mąkę - dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać mleko, przyprawy i zblendowaną dynię. Gotować mieszając ok.7-10 min.

Przelać do naczynia żaroodpornego, wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 190C przez 40 min.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz