Smakowita i soczysta zapiekanka z kapusty, dyni, kaszy jaglanej i mięsa wołowego
Składniki:
- 1 cebula
- 10g tłuszczu do smażenia
- 250g kapusty włoskiej
- 100g kaszy jaglanej
- 250g wołowego mięsa mielonego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka przyprawy do mięs Knorr
- 3/4 łyżeczki soli
- 200g dyni
sos:
- 30g masła
- 30g mąki
- 100g dyni
- 400g mleka
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3/4 - 1 łyżeczka soli
- szczypta gałki muszkatołowej
Cebulę drobno posiekać i zarumienić na rozgrzanym tłuszczu.
Kapustę drobno poszatkować - dodać do cebulki i chwilę zasmażyć (2 - 3 min.).
Połowę kapusty z cebulą ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Kaszę podgotować w osolonym wrzątku [1/3 czasu podanego na opakowaniu; u mnie 5 min.]
Mięso mielone wymieszać z przyprawami i kaszą jaglaną - ułożyć na kapuście w naczyniu żaroodpornym. Przykryć pozostałą kapustą z cebulką.
Na wierzchu ułożyć plasterki dyni.
Sos:
Masło roztopić, dodać mąkę - dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać mleko, przyprawy i zblendowaną dynię. Gotować mieszając ok.7-10 min.
Przelać do naczynia żaroodpornego, wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 190C przez 40 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz