piątek, 24 października 2014

Ciasteczka krucho - drożdżowe z musem gruszkowym


Składniki:

  • 30g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 80g śmietanki 30% 
  • 280g mąki
  • szczypta soli
  • 75g margaryny
  • 75g smalcu
+
  • słoiczek musu gruszkowego




Najlepiej, żeby wszystkie składniki, za wyjątkiem tłuszczów, miały temperaturę pokojową. 

Rozrobić drożdże z cukrem.

Mąkę dokładnie wymieszać z solą i posiekanym tłuszczem.

Drożdże wymieszać ze śmietanką i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto.

Podzielić ciasto na 2 części. Każdą część rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na kształt prostokąta.

Wycinać z ciasta kwadraty lub prostokąty, na każdym położyć łyżeczkę musu gruszkowego, przykryć drugim kwadratem / prostokątem - skleić, jak ravioli.

Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.


Piec ok. 16 - 17 min. w temperaturze 200C.

Smacznego!

2 komentarze: