Składniki:
- 30g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 80g śmietanki 30%
- 280g mąki
- szczypta soli
- 75g margaryny
- 75g smalcu
+
- słoiczek musu gruszkowego
Najlepiej, żeby wszystkie składniki, za wyjątkiem tłuszczów, miały temperaturę pokojową.
Rozrobić drożdże z cukrem.
Rozrobić drożdże z cukrem.
Mąkę dokładnie wymieszać z solą i posiekanym tłuszczem.
Drożdże wymieszać ze śmietanką i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto.
Podzielić ciasto na 2 części. Każdą część rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na kształt prostokąta.
Wycinać z ciasta kwadraty lub prostokąty, na każdym położyć łyżeczkę musu gruszkowego, przykryć drugim kwadratem / prostokątem - skleić, jak ravioli.
Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.
Piec ok. 16 - 17 min. w temperaturze 200C.
Smacznego!
Wycinać z ciasta kwadraty lub prostokąty, na każdym położyć łyżeczkę musu gruszkowego, przykryć drugim kwadratem / prostokątem - skleić, jak ravioli.
Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.
Piec ok. 16 - 17 min. w temperaturze 200C.
Smacznego!
Wyglądają prześlicznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń