niedziela, 12 października 2014

Rogaliki z dziką różą

Aromatyczne rogaliki z dziką różą

Składniki:

  • 30g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 80g mleka skondensowanego niesłodzonego  
  • 280g mąki
  • szczypta soli
  • 75g margaryny
  • 75g smalcu
+
  • słoiczek konfitury z dzikiej róży
  • roztrzepane jajko
  • cukier trzcinowy




Najlepiej, żeby wszystkie składniki, za wyjątkiem tłuszczów, miały temperaturę pokojową. 

Rozrobić drożdże z cukrem.

Mąkę dokładnie wymieszać z solą i posiekanym tłuszczem.

Drożdże wymieszać z mlekiem skondensowanym i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto.

Podzielić ciasto na 2 części. Część ciasta wyjąć na dobrze obsypaną mąką stolnicę, oprószyć mąką i delikatnie zagnieść w kulę. Rozwałkować na kształt koła --przeciąć na 8 części (trójkątów).
[jeśli chcemy duże rogale, formujemy większe koło lub przecinamy je na 4 części]


Na każdym ułożyć 1,5 - 2 łyżeczki konfitury, zawinąć tworząc rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.

Posmarować rogaliki jajkiem, posypać cukrem trzcinowym.

Piec ok. 21 - 22 min. w temperaturze 200C.

Smacznego!

2 komentarze: