Aromatyczne rogaliki z dziką różą
Składniki:
- 30g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 80g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 280g mąki
- szczypta soli
- 75g margaryny
- 75g smalcu
+
- słoiczek konfitury z dzikiej róży
- roztrzepane jajko
- cukier trzcinowy
Najlepiej, żeby wszystkie składniki, za wyjątkiem tłuszczów, miały temperaturę pokojową.
Rozrobić drożdże z cukrem.
Rozrobić drożdże z cukrem.
Mąkę dokładnie wymieszać z solą i posiekanym tłuszczem.
Drożdże wymieszać z mlekiem skondensowanym i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto.
Podzielić ciasto na 2 części. Część ciasta wyjąć na dobrze obsypaną mąką stolnicę, oprószyć mąką i delikatnie zagnieść w kulę. Rozwałkować na kształt koła --przeciąć na 8 części (trójkątów).
[jeśli chcemy duże rogale, formujemy większe koło lub przecinamy je na 4 części]
Na każdym ułożyć 1,5 - 2 łyżeczki konfitury, zawinąć tworząc rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.
Posmarować rogaliki jajkiem, posypać cukrem trzcinowym.
Piec ok. 21 - 22 min. w temperaturze 200C.
Smacznego!
[jeśli chcemy duże rogale, formujemy większe koło lub przecinamy je na 4 części]
Na każdym ułożyć 1,5 - 2 łyżeczki konfitury, zawinąć tworząc rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.
Posmarować rogaliki jajkiem, posypać cukrem trzcinowym.
Piec ok. 21 - 22 min. w temperaturze 200C.
Smacznego!
Ależ zgrabne :) Z różą musiały smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak dzikiej róży :)
Usuń