sobota, 18 października 2014

Tarta z granatem i jedwabistym kremem

Delikatna tarta na ekstra kruchym spodzie to jest to co tygryski lubią najbardziej

Składniki:
kruche ciasto:

  • 210g mąki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 20g cukru
  • 170g zimnego masła
  • 70g lodowatej wody
krem:
  • 260g śmietanki 30%
  • 80g mleka
  • 3 żółtka
  • 1 duże jajko
  • 50g cukru
+ granat



Ciasto:

Wymieszać mąkę, sól i cukier. Dodać pokrojone na nieduże kawałki masło i szybko wyrobić
 [aby kruche ciasto pozostało kruche, nie powinno być długo wyrabiane i mieć kontaktu z ciepłymi rękoma, dlatego najlepiej wyrabiać je w malakserze - ok. 10s]

Dodać zimną wodę - szybko wyrobić w malakserze
[składniki powinny się połączyć, ale masło nie powinno być całkiem roztarte]

Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 30min.

Po upływie w/w czasu wyciągnąć z zamrażarki i chwilkę poczekać, by ciasto doszło do temperatury pokojowej i nie było twarde, jak kamień.

Rozwałkować zaczynając od środka w kierunku na zewnątrz 
(jeżeli wałek będzie się kleił do ciasta, posmarować go mąką)

Wyłożyć ciastem przygotowaną formę do tart, przykryć papierem i obciążyć fasolą, grochem lub kulkami do pieczenia.

Piec przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180C, następnie usunąć kulki i piec kolejne 10min.


Krem:

Śmietankę wymieszać z mlekiem - podgrzać do temperatury 90C [nie gotować!]

Żółtka i jajko utrzeć z cukrem, powoli wlać gorącą śmietankę z mlekiem stale mieszając, by nie utworzyły się grudni.

Przelać krem na podpieczony spód - piec ok. 40 min.  - zmniejszyć temperaturę do 130C.
[krem powinien się ściąć]

Po upieczeniu wystudzić, następnie posypać ziarenkami wyłuskanymi z granatu.

UWAGA! Granaty obieramy w lateksowych rękawiczkach, gdyż sok barwi ręce...zwłaszcza wokół paznokci.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz