Delikatna tarta na ekstra kruchym spodzie to jest to co tygryski lubią najbardziej
kruche ciasto:
- 210g mąki
- 3/4 łyżeczki soli
- 20g cukru
- 170g zimnego masła
- 70g lodowatej wody
krem:
- 260g śmietanki 30%
- 80g mleka
- 3 żółtka
- 1 duże jajko
- 50g cukru
+ granat
Ciasto:
Wymieszać mąkę, sól i cukier. Dodać pokrojone na nieduże kawałki masło i szybko wyrobić
[aby kruche ciasto pozostało kruche, nie powinno być długo wyrabiane i mieć kontaktu z ciepłymi rękoma, dlatego najlepiej wyrabiać je w malakserze - ok. 10s]
Dodać zimną wodę - szybko wyrobić w malakserze
[składniki powinny się połączyć, ale masło nie powinno być całkiem roztarte]
Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 30min.
Po upływie w/w czasu wyciągnąć z zamrażarki i chwilkę poczekać, by ciasto doszło do temperatury pokojowej i nie było twarde, jak kamień.
Rozwałkować zaczynając od środka w kierunku na zewnątrz
(jeżeli wałek będzie się kleił do ciasta, posmarować go mąką)
Wyłożyć ciastem przygotowaną formę do tart, przykryć papierem i obciążyć fasolą, grochem lub kulkami do pieczenia.
Piec przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180C, następnie usunąć kulki i piec kolejne 10min.
Krem:
Śmietankę wymieszać z mlekiem - podgrzać do temperatury 90C [nie gotować!]
Żółtka i jajko utrzeć z cukrem, powoli wlać gorącą śmietankę z mlekiem stale mieszając, by nie utworzyły się grudni.
Przelać krem na podpieczony spód - piec ok. 40 min. - zmniejszyć temperaturę do 130C.
[krem powinien się ściąć]
Po upieczeniu wystudzić, następnie posypać ziarenkami wyłuskanymi z granatu.
UWAGA! Granaty obieramy w lateksowych rękawiczkach, gdyż sok barwi ręce...zwłaszcza wokół paznokci.
UWAGA! Granaty obieramy w lateksowych rękawiczkach, gdyż sok barwi ręce...zwłaszcza wokół paznokci.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz