Nietypowe gołąbki z kapusty włoskiej wskakują dziś na stół
- z brązowym ryżem i pstrągiem łososiowym :)
Składniki: [5 dużych sztuk]
- 5 dużych liści kapusty włoskiej + 1, 2 liście do wyłożenia garnka
- 100g brązowego ryżu
- 2 małe cebule
- oliwa do smażenia
- 250g filetów z pstrąga łososiowego (bez skóry)
- 1 łyżeczka soli
- 1-1,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
+ bulion warzywny, mały liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego
Wybrać dorodne liście kapusty włoskiej, sparzyć przez minutkę we wrzątku.
Wyciąć grube 'nerwy'.
Ryż ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Cebulę drobno posiekać i zarumienić na oliwie.
Dodać pokrojonego w kosteczkę pstrąga łososiowego, sól, pieprz i pieprz cytrynowy - podsmażyć.
Dodać natkę i ryż - wymieszać (ewentualnie doprawić)
Nakładać 3-4 łyżki farszu na każdy liść - zawinąć gołąbka.
Wyłożyć garnek liśćmi, ułożyć na nich gołąbki, zalać bulionem, dodać liść laurowy i ziele - gotować 10 min. od momentu, gdy bulion zacznie wrzeć.
Podawać z sosem pomidorowo - bazyliowym [przepis wkrótce]
Smacznego!
Ciekawa propozyzcja gołąbków, muszę kiedyś spróbować!
OdpowiedzUsuńNa pewno warto, jeśli szukamy innych smaków :)
UsuńJeszcze nie miałam okazji próbować gołąbków z rybą, ale chyba po dzisiejszych odwiedzinach na Twoim blogu będę musiała je zrobić. Bardzo ciekawi mnie ich smak ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie
przyprawzyciekolorami.blogspot.com
Gołąbki w takim wydaniu to ciekawa alternatywa dla tych tradycyjnych - mają ciekawy smak :)
Usuń