czwartek, 16 października 2014

Gołąbki z pstrągiem łososiowym

Nietypowe gołąbki z kapusty włoskiej wskakują dziś na stół
 - z brązowym ryżem i pstrągiem łososiowym :)

Składniki: [5 dużych sztuk]
  • 5 dużych liści kapusty włoskiej + 1, 2 liście do wyłożenia garnka
  • 100g brązowego ryżu
  • 2 małe cebule
  • oliwa do smażenia
  • 250g filetów z pstrąga łososiowego (bez skóry)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-1,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
+ bulion warzywny, mały liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego




Wybrać dorodne liście kapusty włoskiej, sparzyć przez minutkę we wrzątku.

Wyciąć  grube 'nerwy'.

Ryż ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

Cebulę drobno posiekać i zarumienić na oliwie.

Dodać pokrojonego w kosteczkę pstrąga łososiowego, sól, pieprz i pieprz cytrynowy - podsmażyć.

Dodać natkę i ryż - wymieszać (ewentualnie doprawić)

Nakładać 3-4 łyżki farszu na każdy liść - zawinąć gołąbka.

Wyłożyć garnek liśćmi, ułożyć na nich gołąbki, zalać bulionem, dodać liść laurowy i ziele - gotować 10 min. od momentu, gdy bulion zacznie wrzeć.

Podawać z sosem pomidorowo - bazyliowym [przepis wkrótce]

Smacznego!










4 komentarze:

  1. Ciekawa propozyzcja gołąbków, muszę kiedyś spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno warto, jeśli szukamy innych smaków :)

      Usuń
  2. Jeszcze nie miałam okazji próbować gołąbków z rybą, ale chyba po dzisiejszych odwiedzinach na Twoim blogu będę musiała je zrobić. Bardzo ciekawi mnie ich smak ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie
    przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gołąbki w takim wydaniu to ciekawa alternatywa dla tych tradycyjnych - mają ciekawy smak :)

      Usuń