niedziela, 19 października 2014

Nadziane ślimaczki

Ślimaczki nadziane pomidorkami polecają się na śniadanko :)

Składniki:

  • 300g zsiadłego mleka
  • 15g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g oliwy
  • 9 plasterków pomidora


Z mleka, cukru i drożdży robimy zaczyn (podgrzewam do 37C, by zaczyn szybciej 'ruszył') czekamy aż zacznie pracować.

Dodajemy zaczyn do pozostałych składników (oprócz pomidorów) i wyrabiamy gładkie ciasto (powinno odchodzić od dłoni)

Dzielimy na 8 / 9 części, z każdej formujemy rulonik. Plasterki pomidorów przekroić na pół, zawijamy ślimaczka, wkładając pomidora. 


Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia (można wstawić do piekarnika nagrzanego do 50C - bułki szybciej wyrosną)


Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190C przez ok. 20min.


Smacznego!

2 komentarze: