wtorek, 12 sierpnia 2014

Konfitury z jeżyn

Proste w wykonaniu i smaczne, a produktem 'ubocznym' jest przepyszny sok, który można wykorzystać, jako polewę do lodów lub do herbatki.


Składniki:
  • 1 kg jeżyn
  • 150-200g cukru trzcinowego


Owoce umyć i osuszyć, zasypać cukrem - odstawić na kilka godzin.

Gdy puszczą sok, odcedzić. 

Owoce przełożyć na patelnię, zasmażać ok. 20 min. [lub do uzyskania pożądanej konsystencji]

Gorącą konfiturę włożyć do słoiczków, porządnie zakręcić, ustawić dnem do góry - pozostawić do całkowitego wystudzenia.  Jeśli słoiczki dobrze złapią, nie potrzeba pasteryzować.

Sok zagotować, wlać do słoiczków -przechowywać w lodówce. 
[jeśli chcemy dłużej przechowywać, zapasteryzować]

Smacznego!

3 komentarze: