Proste w wykonaniu i smaczne, a produktem 'ubocznym' jest przepyszny sok, który można wykorzystać, jako polewę do lodów lub do herbatki.
Składniki:
- 1 kg jeżyn
- 150-200g cukru trzcinowego
Owoce umyć i osuszyć, zasypać cukrem - odstawić na kilka godzin.
Gdy puszczą sok, odcedzić.
Owoce przełożyć na patelnię, zasmażać ok. 20 min. [lub do uzyskania pożądanej konsystencji]
Gorącą konfiturę włożyć do słoiczków, porządnie zakręcić, ustawić dnem do góry - pozostawić do całkowitego wystudzenia. Jeśli słoiczki dobrze złapią, nie potrzeba pasteryzować.
Sok zagotować, wlać do słoiczków -przechowywać w lodówce.
[jeśli chcemy dłużej przechowywać, zapasteryzować]
Smacznego!
Cóż za cudowna konfitura, ubóstwiam jeżyny :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńMmm, coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuń