Przepis ten dostałam kilka lat temu od AnnyO na blogu ogrodniczym - od tamtej pory robię go corocznie, ponieważ jest pyszny!
Może być podawany np. z makaronem lub ryżem, jako sos wegetariański oraz z dodatkiem kurczaka lub wieprzowiny.
Składniki: [z podanych składników wychodzi ok. 13 słoików 500 - 600g]
- 3 kg pomidorów
- 1 kg cebuli
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 puszka ananasa w kostce
- 1 puszka kukurydzy
- 4 marchewki
- 6 ząbków czosnku
- 0,5 łyżki chili [sos jest bardzo ostry, więc można zmniejszyć ilość chili]
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka pieprzu mielonego
- 600g cukru
- 1 szkl octu
- 2 łyżki soli
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Pomidory obrać i pokroić w kostkę [moje miały bardzo miękką skórkę, więc w tym roku nie obierałam].
Cebulę pokroić w cienkie piórka. Posolić, gotować na niewielkim ogniu przez 60 min.
Z papryki czerwonej i żółtej usunąć gniazda nasienne i białe błony - pokroić w cienkie paseczki, marchewkę w słupki, czosnek drobno posiekać lub wycisnąć przez praskę - dodać do pomidorów z cebulą wraz z odsączonym ananasem [zalewę zachować], kukurydzą i przyprawami. Gotować 30 min.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić w zalewie z ananasa, dodać do sosu pod koniec gotowania.
Gorący sos wlać do słoików, pasteryzować 20 min.
Smacznego!
PASTERYZACJA:
Na dno dużego garnka wkładamy ściereczkę kuchenną, na niej ustawiamy słoiki uważając, by nie stykały się ściankami. Zalewamy zimną wodą do wysokości 3/4 słoika. Od momentu zagotowania gotujemy na małym ogniu przez czas podany w przepisie.
dziś zrobiłam ten sosik. Pyszny!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa również zrobiłam ten sosik do słoików i jest naprawdę pyyyszny! Ja podsmażyłam piersi z kurczaka, dodałam ten sosik i podałam z kuskusem :) Dziękuję za cudny przepis!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował :) Również odaję ze smażonymi piersiami, albo wieprzowiną. Kuskus jest świetny do niego - fajnie smakuje również kasza jaglana lub ryż :)
Usuń