wtorek, 12 sierpnia 2014

Rogaliki jeżynowo - malinowe

Sezon na jeżyny w pełni, maliny u mnie jeszcze w powijakach, jednak wystarczyło na rogaliki jeżynowo - malinowe :)


Składniki:


  • 30g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 110g jogurtu waniliowego
  • 260g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 75g margaryny
  • 75g smalcu
+
  • jeżyny i maliny (razem ok. 400g)
  • 1 jajko
  • cukier trzcinowy




Najlepiej, żeby wszystkie składniki, za wyjątkiem tłuszczów, miały temperaturę pokojową. 

Rozrobić drożdże z cukrem.

Mąkę dokładnie wymieszać z solą i posiekanym tłuszczem.

Drożdże wymieszać z maślanką i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać.

Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut

Podzielić ciasto na 2 części. Część ciasta wyjąć na dobrze obsypaną mąką stolnicę, oprószyć mąką i delikatnie zagnieść w kulę. Rozwałkować na kształt koła --przeciąć na 8 części (trójkątów).
[jeśli chcemy duże rogale, formujemy większe koło lub przecinamy je na 4 części]


Na każdym ułożyć kilka jeżyn i malin, zawinąć tworząc rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić na ok. 10 min. do wyrośnięcia.

Posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem trzcinowym.

Piec ok. 21 - 22 min. w temperaturze 200C.

Smacznego!



Ps. 
Z reguły przygotowuję podwójną porcję ciasta (wychodzą dwie blaszki). Nadmiar można rozwałkować, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą, zwinąć w rulon i zamrozić.

3 komentarze:

  1. Ależ zgrabnie zawinięty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ostatnio tyle rogali 'produkuję' w swojej kuchni, że niedługo będę mogła fabrykę otworzyć :P

      Usuń
  2. Bardzo apetyczny, świetne nadzienie.

    OdpowiedzUsuń