Sezon na jeżyny w pełni, maliny u mnie jeszcze w powijakach, jednak wystarczyło na rogaliki jeżynowo - malinowe :)
Składniki:
- 30g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 110g jogurtu waniliowego
- 260g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 75g margaryny
- 75g smalcu
+
- jeżyny i maliny (razem ok. 400g)
- 1 jajko
- cukier trzcinowy
Najlepiej, żeby wszystkie składniki, za wyjątkiem tłuszczów, miały temperaturę pokojową.
Rozrobić drożdże z cukrem.
Rozrobić drożdże z cukrem.
Mąkę dokładnie wymieszać z solą i posiekanym tłuszczem.
Drożdże wymieszać z maślanką i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać.
Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut
Podzielić ciasto na 2 części. Część ciasta wyjąć na dobrze obsypaną mąką stolnicę, oprószyć mąką i delikatnie zagnieść w kulę. Rozwałkować na kształt koła --przeciąć na 8 części (trójkątów).
[jeśli chcemy duże rogale, formujemy większe koło lub przecinamy je na 4 części]
Na każdym ułożyć kilka jeżyn i malin, zawinąć tworząc rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić na ok. 10 min. do wyrośnięcia.
Posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem trzcinowym.
Piec ok. 21 - 22 min. w temperaturze 200C.
Smacznego!
[jeśli chcemy duże rogale, formujemy większe koło lub przecinamy je na 4 części]
Na każdym ułożyć kilka jeżyn i malin, zawinąć tworząc rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić na ok. 10 min. do wyrośnięcia.
Posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem trzcinowym.
Piec ok. 21 - 22 min. w temperaturze 200C.
Smacznego!
Ps.
Z reguły przygotowuję podwójną porcję ciasta (wychodzą dwie blaszki). Nadmiar można rozwałkować, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą, zwinąć w rulon i zamrozić.
Ależ zgrabnie zawinięty :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ostatnio tyle rogali 'produkuję' w swojej kuchni, że niedługo będę mogła fabrykę otworzyć :P
UsuńBardzo apetyczny, świetne nadzienie.
OdpowiedzUsuń