- 2 kg cukinii
- 2 cebule
- kilka liści selera
- 1/2 łyżeczki gorczycy do każdego słoika
Zalewa:
- 1,5 litra wody
- 330g octu 10%
- 400g cukru
- 35g soli
- 1 łyżka curry
Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w niewielkie kawałki.
Cebulę obrać i pociąć w cienkie piórk.
Włożyć kilka piórek do każdego słoika oraz wsypać szczyptę gorczycy (ok. 1/3 łyżeczki).
Dodać cukinię oraz 3-4 listki selera.
Zagotować wszystkie składniki zalewy, ciepłą zalać słoiki.
Pasteryzować ok. 15 min.
Zagotować wszystkie składniki zalewy, ciepłą zalać słoiki.
Pasteryzować ok. 15 min.
Smacznego!
PASTERYZACJA:
Na dno dużego garnka wkładamy ściereczkę kuchenną, na niej ustawiamy słoiki uważając, by nie stykały się ściankami. Zalewamy zimną wodą do wysokości 3/4 słoika. Od momentu zagotowania gotujemy na małym ogniu przez czas podany w przepisie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz