wtorek, 5 sierpnia 2014

Cukinia marynowana z curry



Składniki:
  • 2 kg cukinii
  • 2 cebule
  • kilka liści selera
  • 1/2 łyżeczki gorczycy do każdego słoika
Zalewa:
  • 1,5 litra wody
  • 330g octu 10%
  • 400g cukru
  • 35g soli
  • 1 łyżka curry




Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w niewielkie kawałki.

Cebulę obrać i pociąć w cienkie piórk.

Włożyć kilka piórek do każdego słoika oraz wsypać szczyptę gorczycy (ok. 1/3 łyżeczki).

Dodać cukinię oraz 3-4 listki selera.

Zagotować wszystkie składniki zalewy, ciepłą zalać słoiki.

Pasteryzować ok. 15 min.


Smacznego!

PASTERYZACJA:
Na dno dużego garnka wkładamy ściereczkę kuchenną, na niej ustawiamy słoiki uważając, by nie stykały się ściankami. Zalewamy zimną wodą do wysokości 3/4 słoika. Od momentu zagotowania gotujemy na małym ogniu przez czas podany w przepisie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz