piątek, 15 sierpnia 2014

Cannelloni z kurczakiem i fetą

Cannelloni uwielbiam! W różnych wariacjach - tym razem z piersią z kurczaka i fetą.


Składniki:
  • makaron cannelloni
  • 350g piersi z kurczaka
  • 120g marchewki
  • 120g fety
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
beszamel z pomidorami:
  • 30g masła
  • 30g mąki
  • 500g mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100g przecieru pomidorowego
  • żółty ser



Marchewkę, fetę i pierś z kurczaka zmielić.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zarumienić na oliwie.

Wymieszać wszystkie składniki - napełnić farszem rurki cannelloni i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Sos:

Masło roztopić, dodać mąkę - dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać mleko, gałkę i przecier. Gotować mieszając aż zgęstnieje (ok.7 min.)

Zalać sosem cannelloni, posypać startym żółtym serem - zapiekać ok. 40 min. w temperaturze 200C.


Smacznego!





9 komentarzy:

  1. uwielbiam takie rarytasy! idealne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Och,chętnie bym takie zjadła na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobilam, przepyszne, dzieki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pierś z kurczaka zmielić surową z serem i marchewką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, robię to w malakserze :) Jeśli mielę mięso w maszynce, ser i marchewkę trę na tarce.

      Usuń