Cannelloni uwielbiam! W różnych wariacjach - tym razem z piersią z kurczaka i fetą.
Składniki:
- makaron cannelloni
- 350g piersi z kurczaka
- 120g marchewki
- 120g fety
- 1 cebula
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka Vegety
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
beszamel z pomidorami:
- 30g masła
- 30g mąki
- 500g mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 100g przecieru pomidorowego
- żółty ser
Marchewkę, fetę i pierś z kurczaka zmielić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zarumienić na oliwie.
Wymieszać wszystkie składniki - napełnić farszem rurki cannelloni i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Sos:
Masło roztopić, dodać mąkę - dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać mleko, gałkę i przecier. Gotować mieszając aż zgęstnieje (ok.7 min.)
Zalać sosem cannelloni, posypać startym żółtym serem - zapiekać ok. 40 min. w temperaturze 200C.
Smacznego!
Pychota wprost :
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie rarytasy! idealne!
OdpowiedzUsuńOch,chętnie bym takie zjadła na obiad:)
OdpowiedzUsuń:) Moje żarłoki pochłonęły całość :P
Usuńzrobilam, przepyszne, dzieki za przepis:)
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie :-)
UsuńCała przyjemność po mojej stronie :-)
Usuńpierś z kurczaka zmielić surową z serem i marchewką?
OdpowiedzUsuńTak, robię to w malakserze :) Jeśli mielę mięso w maszynce, ser i marchewkę trę na tarce.
Usuń