Te ogóreczki korniszone według przepisu mojej Babuni robię każdego roku - dla mnie pycha :)
Składniki: [na 6 litrowych słoików]
- twarde ogórki gruntowe
do każdego słoika:
- 2 słupki marchewki
- 1 - 2 gałązki kopru z kwiatosanami (baldachami)
- ząbek czosnku
- kawałek chrzanu
- 1 liść laurowy
- 2 -3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- opcjonalnie: mała papryczka chilli
zalewa:
- 3 l wody
- 1/2 l octu 10%
- 8 łyżek cukru
- 3 łyżki soli
Ogórki wyszorować i wymoczyć. Ułożyć ciasno w słoikach.
Do każdego słoika włożyć marchewkę, koper, pokrojony czosnek, chrzan, liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę.
Zagotować wszystkie składniki zalewy, gorącą zalać słoiki, zakręcić.
Pasteryzować 5 min. od zagotowania wody.
Po upływie w/w czasu wyciągnąć z garnka i ustawić do góry dnem - pozostawić do ostudzenia.
Smacznego!
PASTERYZACJA:
Na dno dużego garnka wkładamy ściereczkę kuchenną, na niej ustawiamy słoiki uważając, by nie stykały się ściankami. Zalewamy zimną wodą do wysokości 3/4 słoika. Od momentu zagotowania gotujemy na małym ogniu przez czas podany w przepisie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz