Trudno kupić majonez, którego smak całkowicie nam odpowiada ... dlatego można zrobić samemu :P
Majonez z poniższego przepisu jest smaczny i delikatny - znika w oka mgnieniu :D
- 1 jajko
- 300g oleju
- 2 łyżeczki łagodnej musztardy (np. kremskiej lub jerozolimskiej)
- szczypta soli (nie za wiele, bo będzie za słony)
- 1/4 łyżeczki białego pieprzy
- 1 łyżeczka cukru
- kilka kropel cytryny
Ubijamy wszystkie składniki oprócz oleju. Gdy się połączą bardzo powoli dodajemy olej ciągle ubijając.
Majonez powinien uzyskać docelową konsystencję po ok. 1-2 min. (w razie potrzeby, ubijać dłużej).
Smacznego!
Robimy czasami z mężem majonez, roboty nie ma dużo a jaka satysfakcja :)
OdpowiedzUsuńi ten smak! :)
Usuń