Czyż nie fajnie jest otworzyć zimą słoik pachnący latem? :)
Składniki: [ok. 15 słoików 400 -500g]
- 5 kg ogórków
- 1 kg cebuli
- 2 łyżki soli
- 1 główka białej kapusty
- 4 czerwone papryki
- 5 marchewek
- 5 ząbków czosnku
Zalewa:
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka oleju
- 600g cukru
- 1 łyżka pieprzu
- 3 łyżki soli
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
Ogórki umyć, pokroić w plasterki, cebulę w piórka - wymieszać, posolić i odstawić na ok. 1,5 godz.
Kapustę poszatkować.
Z papryki usunąć gniazda nasienne i białe błony - pokroić w cienkie paseczki.
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie talarki, czosnek wycisnąć przez praskę.
Dodać wszystkie warzywa do ogórków z cebulą - wymieszać.
Zalewa:
Wymieszać wszystkie składniki zalewy - zagotować i przestudzić, następnie wlać do warzyw i wymieszać i odstawić na 30 min.
[uwaga: wydaje się, że zalewy jest niewiele, natomiast po połączeniu z sokiem, który puszczą warzywa, będzie wystarczająco]
Włożyć sałatkę do słoików, pasteryzować 20 min.
Smacznego!
PASTERYZACJA:
Na dno dużego garnka wkładamy ściereczkę kuchenną, na niej ustawiamy słoiki uważając, by nie stykały się ściankami. Zalewamy zimną wodą do wysokości 3/4 słoika. Od momentu zagotowania gotujemy na małym ogniu przez czas podany w przepisie.
przepis interesujący, dziś będę wypróbowywać :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakować :)
Usuń