piątek, 1 sierpnia 2014

Sałatka z białej kapusty i ogórków [do słoików]

Czyż nie fajnie jest otworzyć zimą słoik pachnący latem? :)


Składniki: [ok. 15 słoików 400 -500g]
  • 5 kg ogórków
  • 1 kg cebuli
  • 2 łyżki soli
  • 1 główka białej kapusty
  • 4 czerwone papryki
  • 5 marchewek
  • 5 ząbków czosnku

Zalewa:
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka oleju
  • 600g cukru
  • 1 łyżka pieprzu
  • 3 łyżki soli
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego


Ogórki umyć, pokroić w plasterki, cebulę w piórka - wymieszać, posolić i odstawić na ok. 1,5 godz.

Kapustę poszatkować.

Z papryki usunąć gniazda nasienne i białe błony - pokroić w cienkie paseczki.

Marchewkę obrać i pokroić w cienkie talarki, czosnek wycisnąć przez praskę.

Dodać wszystkie warzywa do ogórków z cebulą - wymieszać.

Zalewa:

Wymieszać wszystkie składniki zalewy - zagotować i przestudzić, następnie wlać do warzyw i wymieszać i  odstawić na 30 min.

[uwaga: wydaje się, że zalewy jest niewiele, natomiast po połączeniu z sokiem, który puszczą warzywa, będzie wystarczająco]

Włożyć sałatkę do słoików, pasteryzować 20 min.

Smacznego!


PASTERYZACJA:
Na dno dużego garnka wkładamy ściereczkę kuchenną, na niej ustawiamy słoiki uważając, by nie stykały się ściankami. Zalewamy zimną wodą do wysokości 3/4 słoika. Od momentu zagotowania gotujemy na małym ogniu przez czas podany w przepisie.


2 komentarze:

  1. przepis interesujący, dziś będę wypróbowywać :)

    OdpowiedzUsuń