Torcik imieninowy tiramisu z truskawkową dekoracją
Składniki:
biszkopt:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 110g cukru
- 150g maki pszennej
- 60g maki ziemniaczanej
krem:
- 2 jajka
- 80g cukru
- 500g serka mascarpone
- 200g mocnej, zimnej kawy + 100g wódki
- kakao
- 200g śmietanki 30%
- odrobina cukru waniliowego
Biszkopt:
Białka ubić z solą na pianę.
Żółtka ubić z cukrem (ok. 3 min). Dodać mąkę - dokładnie wymieszać.
Do masy mączno - jajecznej dodać białka - wymieszać.
Ciasto wylać na papier do pieczenia [duża, płaska blacha dołączona do piekarnika].
Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 13 min.
Po wyciągnięciu przekroić na 4, zostawić na kilka minut do ostudzenia.
Krem:
Jajko ubić z cukrem przez ok. 6min. (w temperaturze 50C)
Krem:
Jajko ubić z cukrem przez ok. 6min. (w temperaturze 50C)
Dodawać mascarpone stale ucierając (ok. 1,5-2min) - nie należy ucierać zbyt długo, by masa nie nabrała zbyt dużo powietrza.
Torcik:
Namoczyć biszkopt w ostudzonej kawie wymieszanej z wódką. Nałożyć 1/3 masy i posypać przez gęste sitko kakao.
Kontynuować w ten sam sposób z pozostałymi biszkoptami.
Torcik:
Namoczyć biszkopt w ostudzonej kawie wymieszanej z wódką. Nałożyć 1/3 masy i posypać przez gęste sitko kakao.
Kontynuować w ten sam sposób z pozostałymi biszkoptami.
Piękny. Bałabym się jeść bo taki perfekcyjny :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńPiękny torcik, też chciałabym taki dostać ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! Mam nadzieję, że obdarowanej też się podobał :)
UsuńPiękny Ci wyszedł! A smakować musiał bajecznie :)
OdpowiedzUsuńNajlepszego dla Solenizanta:) Pewnie smakuje tak cudownie jak wygląda! Ślinka cieknie......
OdpowiedzUsuńDziękuję w imieniu Solenizantki :)
UsuńBardzo dziękuję za pochlebne słowa nt. torcika :)