Dzisiaj zapraszam na profiterolki z nadzieniem śmietankowo - pomarańczowym według przepisu Jamie'go Martina
Składniki:
ciasto ptysiowe:
- 200g zimnej wody
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 85g masła
- 115g mąki
- szczypta soli
- 3 jajka
krem:
- 200g śmietanki 30%
- starta skórka z pomarańczy
Umieścić wodę, cukier i masło w garnku, lekko podgrzać (do roztopienia masła)
Zwiększyć 'ogień', szybko wsypać mąkę i sól - energicznie zamieszać.
Ściągnąć z 'ognia' nadal mieszając do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta odchodzącego od ścianek garnka. Odstawić do wystudzenia na 10-15 min.
Dodać stopniowo jajka - wyrobić ciasto.
Blaszkę wyłożyć pergaminem, nakładać łyżeczką (moczoną we wrzątku) niewielkie kuleczki. Delikatnie posmarować wierzch każdej profiterolki wodą [mokrymi palcami]
Nagrzać piekarnik do 200C, na dno wstawić małe naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
Upiec na złoto przez 20 - 25 min.
Po upieczeniu nakłuć spód, położyć spodem do góry na pergaminie i wstawić do wyłączonego piekarnika na 5 min.
Krem:
Ubić śmietankę, dodać skórkę startą ze sparzonej pomarańczy.
Wypełnić zimne profiterolki kremem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz