Pierwszy raz kosztowałam tego połączenia w restauracji żydowskiej i postanowiłam powtórzyć te smakowe doznania w domu
Składniki:
- 500g wątróbki drobiowej
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżki mąki
- szczypta tymianku
- 1/2 soli
- 2 cebule
- 1 łyżeczka cukru
- 1 duże jabłko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki rodzynek
Wątróbkę oczyścić z błon, oprószyć pieprzem, tymiankiem i mąką - wymieszać i odstawić do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.
Cebulę obrać i pokroić w ósemki.
Jabłko obrać, usunąć ogryzek i pestki - pokroić w kostkę.
Cebulę zeszklić dodając łyżeczkę cukru, następnie dodać jabłko, cynamon i rodzynki - chwilę razem poddusić.
Wątróbkę usmażyć osobno, pod koniec doprawić solą, dodać przygotowane wcześniej składniki - wymieszać i chwilkę razem poddusić.
Podawać na gorąco, najlepiej zaraz po przygotowaniu, gdyż taka wątróbka smakuje najlepiej.
Zaserwowałam wątróbkę ze świeżą bagietką i sałatą z ogórkiem kiszonym. Połączenie smaków może wydawać się dziwne, ale smakuje naprawdę dobrze :)
Smacznego!
Bardzo lubię wątróbkę, ale na słodko nie próbowałam. Czas nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńNa pewno warto! :)
Usuń