poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Drożdżówki z truskawkami

                                                                                
Składniki: (7 sztuk)
  • 20g drożdży
  • 190g mleka 3,2%
  • 40g cukru
  • 380g mąki
  • 75g masła
  • 2 jajka
  • truskawki
kruszonka:
  • 25g mąki pszennej
  • 15g miękkiego masła
  • 15g cukru pudru
  • kwaśna śmietana


Masło roztopić w mleku, przestudzić, by było letnie, dodać drożdże i resztę cukru - rozrobić.

Dodać pozostałe składniki - wyrobić gładkie ciasto.
(ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję)

Odstawić w misce przykrytej wilgotną ściereczkę do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Uformować bułeczki maczając dłonie w mące, by ciasto za bardzo się do nich nie kleiło - ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić do wyrośnięcia na 10 min.

Po tym czasie zrobić wgłębienia w bułeczkach (np. dnem szklanki maczanej w mące) i wypełnić je pokrojonymi truskawkami.

Kruszonka:

Wymieszać mąkę z cukrem pudrem, dodać masło i odrobinę śmietany - posiekać np. widelcem do uzyskania kruszonki. Jeżeli kruszonka będzie zbyt sypka, dodać śmietany. Posypać bułeczki kruszonką.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20 min.

UWAGA! Jeśli lubicie bardziej rumiane bułeczki, posmarować przed pieczeniem roztrzepanym żółtkiem.

Drożdżówek nie należy zbytnio spiekać, by nie straciły wilgotności i puszystości.

Smacznego!
                                 


4 komentarze: