Przepyszne aromatyczne lody jeżynowe zasmakują nie tylko w gorące dni :)
Składniki: [ok 0,5l]
- 180g śmietanki 30%
- 1 jajko
- 15g cukru waniliowego
- 45g cukru
- 120g jeżyn
Wymieszać cukier z cukrem waniliowym.
Białko ubić z 20g cukru na sztywną pianę.
Żółtko ubić z 20g cukru.
Śmietankę ubić.
Jeżyny zmiksować z pozostałym cukrem.
Delikatnie wymieszać wszystkie składniki rózgą, włożyć do zamrażarki.
W mojej zamrażarce lody mają najlepszą konsystencję po ok. 3- 3.5 godz. Jeśli przegapię ten moment i za bardzo się zmrożą, wyciągam je do lodówki ok. 30 min. przed podaniem.
W mojej zamrażarce lody mają najlepszą konsystencję po ok. 3- 3.5 godz. Jeśli przegapię ten moment i za bardzo się zmrożą, wyciągam je do lodówki ok. 30 min. przed podaniem.
Smacznego!
Mmm, pychota :)
OdpowiedzUsuń:D
Usuń