niedziela, 17 sierpnia 2014

Lody jeżynowe

Przepyszne aromatyczne lody jeżynowe zasmakują nie tylko w gorące dni :)

Składniki: [ok 0,5l]
  • 180g śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • 15g cukru waniliowego
  • 45g cukru
  • 120g jeżyn

Wymieszać cukier z cukrem waniliowym.

Białko ubić z 20g cukru na sztywną pianę.

Żółtko ubić z 20g cukru.

Śmietankę ubić.

Jeżyny zmiksować z pozostałym cukrem.

Delikatnie wymieszać wszystkie składniki rózgą, włożyć do zamrażarki.

W mojej zamrażarce lody mają najlepszą konsystencję po ok. 3- 3.5 godz. Jeśli przegapię ten moment i za bardzo się zmrożą, wyciągam je do lodówki ok. 30 min. przed podaniem.


Smacznego!



2 komentarze: