Fast food? Czemu nie? Ale zróbmy go w domu, by był ciut zdrowszy :)
Składniki: [na 8 sztuk]
- 500g dobrej jakości wołowiny (najlepiej polędwica / mięso na tatar; jeśli wybierzecie inny rodzaj, ważne by nie była przerośnięta żyłkami i ścięgnami)
- jajko
- 15g bułki tartej
- 2 łyżeczki pikantnej przyprawy z gorczycą i kolendrą
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczka Vegety
- bułki do hamburgerów (przepis wkrótce)
- 16 liści sałaty (lub 8 jeśli są duże)
- 2 pomidory
- opcjonalnie: ogórek kiszony
- 2 cebule
- majonez (przepis na domowy majonez znajdziecie tu)
Wołowinę drobno posiekać - dodać przyprawy, jajko i bułkę tartą - wymieszać.
Jedną cebulę pokroić w kostkę, zarumienić i dodać do mięsa - wymieszać.
Uformować płaskie kotleciki o średnicy odpowiadającej bułkom (aby ułatwić formowanie, moczymy ręce w zimnej wodzie lub w bułce tartej) - usmażyć na patelni grillowej.
Bułki przekroić na pół, na spodniej części ułożyć:
- sałatę
- hamburgera
- pomidor (+ ewentualnie ogórek kiszony)
- krążki cebuli
- łyżka majonezu
Przykryć drugą częścią.
Chwilkę podgrzać w kuchence mikrofalowej (u mnie 1 min. 15 s)
Podawać na ciepło, tuż po przygotowaniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz