sobota, 30 sierpnia 2014

Domowe hamburgery

Fast food? Czemu nie? Ale zróbmy go w domu, by był ciut zdrowszy :)

Składniki: [na 8 sztuk]

  • 500g dobrej jakości wołowiny (najlepiej polędwica / mięso na tatar; jeśli wybierzecie inny rodzaj, ważne by nie była przerośnięta żyłkami i ścięgnami)
  • jajko
  • 15g bułki tartej
  • 2 łyżeczki pikantnej przyprawy z gorczycą i kolendrą 
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczka Vegety
  • bułki do hamburgerów (przepis wkrótce)
  • 16 liści sałaty (lub 8 jeśli są duże)
  • 2 pomidory
  • opcjonalnie: ogórek kiszony
  • 2 cebule
  • majonez (przepis na domowy majonez znajdziecie tu)




Wołowinę drobno posiekać - dodać przyprawy, jajko i bułkę tartą - wymieszać.

Jedną cebulę pokroić w kostkę, zarumienić i dodać do mięsa - wymieszać.

Uformować płaskie kotleciki o średnicy odpowiadającej bułkom (aby ułatwić formowanie, moczymy ręce w zimnej wodzie lub w bułce tartej) - usmażyć na patelni grillowej.

Bułki przekroić na pół, na spodniej części ułożyć:

- sałatę
- hamburgera
- pomidor (+ ewentualnie ogórek kiszony)
- krążki cebuli
- łyżka majonezu



Przykryć drugą częścią.

Chwilkę podgrzać w kuchence mikrofalowej (u mnie 1 min. 15 s)

Podawać na ciepło, tuż po przygotowaniu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz