Rogaliki czekoladowe - najlepsze, gdy są jeszcze ciepłe, gdyż czekolada jest płynna :)
Składniki:
Składniki:
- 30g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 110g jogurtu waniliowego
- 260g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 75g margaryny
- 75g smalcu
+
- gorzka czekolada [ok. 32 kostki]
- 1 jajko
- cukier trzcinowy
Najlepiej, żeby wszystkie składniki, za wyjątkiem tłuszczów, miały temperaturę pokojową.
Rozrobić drożdże z cukrem.
Rozrobić drożdże z cukrem.
Mąkę dokładnie wymieszać z solą i posiekanym tłuszczem.
Drożdże wymieszać z jogurtem i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać.
Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut
Podzielić ciasto na 2 części. Część ciasta wyjąć na dobrze obsypaną mąką stolnicę, oprószyć mąką i delikatnie zagnieść w kulę. Rozwałkować na kształt koła --przeciąć na 8 części (trójkątów).
[jeśli chcemy duże rogale, formujemy większe koło lub przecinamy je na 4 części]
Na każdym ułożyć 2 połamane kostki gorzkiej czekolady, zawinąć tworząc rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić na ok. 10 min. do wyrośnięcia.
Posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem trzcinowym.
Piec ok. 21 - 22 min. w temperaturze 200C.
Smacznego!
[jeśli chcemy duże rogale, formujemy większe koło lub przecinamy je na 4 części]
Na każdym ułożyć 2 połamane kostki gorzkiej czekolady, zawinąć tworząc rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić na ok. 10 min. do wyrośnięcia.
Posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem trzcinowym.
Piec ok. 21 - 22 min. w temperaturze 200C.
Smacznego!
Mmm, coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuń