piątek, 15 sierpnia 2014

Rogaliki czekoladowe

Rogaliki czekoladowe - najlepsze, gdy są jeszcze ciepłe, gdyż czekolada jest płynna :)





Składniki:
  • 30g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 110g jogurtu waniliowego
  • 260g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 75g margaryny
  • 75g smalcu
+
  • gorzka czekolada [ok. 32 kostki]
  • 1 jajko
  • cukier trzcinowy




Najlepiej, żeby wszystkie składniki, za wyjątkiem tłuszczów, miały temperaturę pokojową. 

Rozrobić drożdże z cukrem.

Mąkę dokładnie wymieszać z solą i posiekanym tłuszczem.

Drożdże wymieszać z jogurtem i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać.

Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut

Podzielić ciasto na 2 części. Część ciasta wyjąć na dobrze obsypaną mąką stolnicę, oprószyć mąką i delikatnie zagnieść w kulę. Rozwałkować na kształt koła --przeciąć na 8 części (trójkątów).
[jeśli chcemy duże rogale, formujemy większe koło lub przecinamy je na 4 części]


Na każdym ułożyć 2 połamane kostki gorzkiej czekolady, zawinąć tworząc rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić na ok. 10 min. do wyrośnięcia.

Posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem trzcinowym.

Piec ok. 21 - 22 min. w temperaturze 200C.

Smacznego!

1 komentarz: