czwartek, 28 sierpnia 2014

Wątróbka po żydowsku z rodzynkami, jabłkiem i cynamonem

Pierwszy raz kosztowałam tego połączenia w restauracji żydowskiej i postanowiłam powtórzyć te smakowe doznania w domu


Składniki:
  • 500g wątróbki drobiowej
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżki mąki
  • szczypta tymianku
  • 1/2 soli
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki rodzynek


Wątróbkę oczyścić z błon, oprószyć pieprzem, tymiankiem i mąką - wymieszać i odstawić do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.

Cebulę obrać i pokroić w ósemki.

Jabłko obrać, usunąć ogryzek i pestki - pokroić w kostkę.

Cebulę zeszklić dodając łyżeczkę cukru, następnie dodać jabłko, cynamon i rodzynki - chwilę razem poddusić.

Wątróbkę usmażyć osobno, pod koniec doprawić solą, dodać przygotowane wcześniej składniki - wymieszać i chwilkę razem poddusić.

Podawać na gorąco, najlepiej zaraz po przygotowaniu, gdyż taka wątróbka smakuje najlepiej.

Zaserwowałam wątróbkę ze świeżą bagietką i sałatą z ogórkiem kiszonym. Połączenie smaków może wydawać się dziwne, ale smakuje naprawdę dobrze :)

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię wątróbkę, ale na słodko nie próbowałam. Czas nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń