niedziela, 2 listopada 2014

Kurczak z żurawiną i orzechami włoskimi

Lubicie oryginalne smaki?
Jeśli tak, ta potrawa jest dla Was :) Aromatyczny kurczak z żurawiną i orzechami włoskimi :)

Składniki:
  • 600g piersi z kurczaka
  • oliwa
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do złotego kurczaka Knorr
  • 1-1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 (niepełna) łyżka sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka miodu.
  • oliwa do smażenia
  • 80g żurawiny
  • 40g orzechów włoskich
  • 300g śmietanki 30% 


Kurczaka pokroić w cienkie paseczki.

Oliwę zmieszać z przyprawami, wymieszać z kurczakiem - odstawić do lodówki na ok. 30 min.

Cebulę pokroić w ósemki, zeszklić na rozgrzanej oliwie do smażenia dodając łyżeczkę miodu, następnie wyciągnąć z patelni.

Kurczaka usmażyć na złoto na tłuszczu po cebuli, następnie dodać żurawinę, pokrojone orzechy i zeszkloną cebulkę - chwilę razem poddusić.

Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować.

Podawać z podsmażonymi kopytkami lub kluseczkami z kaszy jaglanej. (na które przepis jeszcze dziś na blogu)

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz