Lubicie oryginalne smaki?
Jeśli tak, ta potrawa jest dla Was :) Aromatyczny kurczak z żurawiną i orzechami włoskimi :)
Składniki:
- 600g piersi z kurczaka
- oliwa
- 1,5 łyżeczki przyprawy do złotego kurczaka Knorr
- 1-1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 (niepełna) łyżka sosu sojowego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka miodu.
- oliwa do smażenia
- 80g żurawiny
- 40g orzechów włoskich
- 300g śmietanki 30%
Kurczaka pokroić w cienkie paseczki.
Oliwę zmieszać z przyprawami, wymieszać z kurczakiem - odstawić do lodówki na ok. 30 min.
Cebulę pokroić w ósemki, zeszklić na rozgrzanej oliwie do smażenia dodając łyżeczkę miodu, następnie wyciągnąć z patelni.
Kurczaka usmażyć na złoto na tłuszczu po cebuli, następnie dodać żurawinę, pokrojone orzechy i zeszkloną cebulkę - chwilę razem poddusić.
Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować.
Podawać z podsmażonymi kopytkami lub kluseczkami z kaszy jaglanej. (na które przepis jeszcze dziś na blogu)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz