poniedziałek, 17 listopada 2014

Kokilki z łososiem i jumbo shells

Ekspresowa przystawka z łososia zapieczona w kokilkach

Składniki: [6 sztuk]
  • 18 szt. makaronu jumbo shells
  • 100g łososia wędzonego
  • 6 jajek
  • koperek
  • sól, pieprz
  • 200g śmietanki 30% [lub 15g masła, 15g mąki, 200g mleka] *
  • żółty ser


Makaron podgotować w osolonym wrzątku skracając czas podany na opakowaniu o 3-4 min.

Kokilki wysmarować oliwą, ułożyć w każdej:
- 3 muszle
- pokrojonego w małe kawałki łososia
- wbić po jednym jajku
- posypać posiekanym koperkiem, solą, pieprzem i serem

Do każdej kokilki wlać śmietankę [po zapieczeniu ze śmietanki uzyskamy rzadki sos; jeśli chcemy, by zapieczone miały bardzie zwartą, wygodniejszą do jedzenia konsystencję zamiast śmietanki przygotować sos beszamelowy z 15g masła, 15g mąki, 200g mleka]

Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10-12 min. (do ścięcia białka).

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz