wtorek, 25 listopada 2014

Makaron z sosem z bakłażanem i mascarpone

Makaron ze smakowitym sosem z mięsem, bakłażanem i mascarpone - lekko pikantny, ale zarazem delikatny i kremowy dzięki dodatkowi serka :)

Składniki:
  • 250g mięsa mielonego wołowego
  • oliwa do smażenia
  • 1,5 łyżeczki Vegety
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • 1 łyżka octu balsamico
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów [400g - bez skóry, krojone]
  • 1 mały bakłażan
  • 120g serka mascarpone
  • świeże listki bazylii
  • makaron (np. małe muszelki orecchiette)



Na patelni rozgrzać oliwę - dodać mięso i przyprawy - chwilę podsmażyć.

Dodać sprasowany czosnek i pomidory z puszki - dusić do odparowania nadmiaru wody (ok. 7-10 min)

W czasie duszenia mięsa w sosie pomidorowym, ugotować makaron al dente  oraz pokroić bakłażana na paseczki o szerokości ok. 1 cm, ułożyć na durszlaku i oprószyć dość sporą ilością soli.Gdy bakłażan puści sok, szybko spłukać zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Dodać suchego bakłażana do sosu - dusić pod przykryciem ok. 10 - 12 min. [do czasu, gdy zmięknie].

Przed podaniem dodać mascarpone - wymieszać.

Serwować z makaronem i świeżo posiekaną bazylią.

Smacznego!


2 komentarze: