Makaron ze smakowitym sosem z mięsem, bakłażanem i mascarpone - lekko pikantny, ale zarazem delikatny i kremowy dzięki dodatkowi serka :)
Składniki:
- 250g mięsa mielonego wołowego
- oliwa do smażenia
- 1,5 łyżeczki Vegety
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- szczypta chilli
- 1 łyżka octu balsamico
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów [400g - bez skóry, krojone]
- 1 mały bakłażan
- 120g serka mascarpone
- świeże listki bazylii
- makaron (np. małe muszelki orecchiette)
Na patelni rozgrzać oliwę - dodać mięso i przyprawy - chwilę podsmażyć.
Dodać sprasowany czosnek i pomidory z puszki - dusić do odparowania nadmiaru wody (ok. 7-10 min)
W czasie duszenia mięsa w sosie pomidorowym, ugotować makaron al dente oraz pokroić bakłażana na paseczki o szerokości ok. 1 cm, ułożyć na durszlaku i oprószyć dość sporą ilością soli.Gdy bakłażan puści sok, szybko spłukać zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Dodać suchego bakłażana do sosu - dusić pod przykryciem ok. 10 - 12 min. [do czasu, gdy zmięknie].
Przed podaniem dodać mascarpone - wymieszać.
Serwować z makaronem i świeżo posiekaną bazylią.
Smacznego!
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń