sobota, 22 listopada 2014

Ciasto czekoladowe z truskawkami i masłem orzechowym

Składniki:
  • 3 jajka
  • 35g cukru waniliowego (2 opakowania)
  • 50g cukru
  • 55g oleju
  • 300g jogurtu typu greckiego
  • 240g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35-40g kakao
  • 70g gorzkiej czekolady
  • 100g masła orzechowego (prawdziwe masło orzechowe z mielonych orzeszków - o słonym posmaku; nie krem orzechowy)
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250g truskawek [tym razem mrożone]



Jajka ubić z cukrem waniliowym i cukrem.

Dodać olej i jogurt - wymieszać.

Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać przez gęste sito, dodać do masy jajeczno - jogurtowej i delikatnie wymieszać.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - dodać do ciasta wraz z masłem orzechowym - wymieszać.

Przelać masę do okrągłej formy (25 cm), na wierzchu ułożyć truskawki.


Piec w piekarniku nagrzanym do 170C przez 35-40 min. 
[patyczek wbity w ciasto powinien być suchy]

Smacznego!

4 komentarze:

  1. takie połączenie smaków musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) dla lubiących smak masła orzechowego i czekolady mniam :)

      Usuń
  2. Joasiu, kusisz! Coś czuję, że jak tylko znajdę chwilę, to zrobię ciasto wg tego przepisu :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń